• Snel
  • Persoonlijk
  • Helder en Resultaatsgericht

Verlies aan arbeidsvermogen

Wanneer je door een ongeval veroorzaakt door een ander geen inkomen kan generen valt dat onder verlies arbeidsvermogen. De aansprakelijke partij vergoedt de misgelopen inkomsten die je zou verdiend hebben zonder ongeval. Het vergoeden van de misgelopen gaat verder dan alleen het nettoloon per maand, ook vakantiegelden, salarisverhogingen, auto van de zaak en andere voordelen worden meegerekend.

Gratis adviesgesprek

Verlies aan verdienvermogen is een belangrijk onderdeel van letselschade. Het gaat om het inkomen dat je door een ongeval niet meer kunt verdienen. Hieronder lees je wat verlies aan verdienvermogen is, hoe het wordt berekend, wat daarvoor nodig is en welke schade wordt vergoed.

Wat is verlies aan verdienvermogen?

Verlies aan verdienvermogen betekent dat je door een ongeval minder kunt verdienen dan vóór het ongeval. Dit kan komen doordat je tijdelijk of blijvend minder kunt werken, of omdat je een andere baan moet zoeken met een lager salaris. Het verschil tussen wat je vroeger verdiende en wat je nu kunt verdienen, wordt gezien als verlies aan verdienvermogen.

Hoe wordt verlies aan verdienvermogen berekend?

Bij het berekenen van verlies aan verdienvermogen kijkt men naar jouw situatie vóór en na het ongeval:

  1. Inkomen vóór het ongeval: Wat verdiende je voordat je letsel opliep?
  2. Inkomen na het ongeval: Wat kun je nu nog verdienen, rekening houdend met je beperkingen?
  3. Pensioenschade: Door het lagere inkomen betaal je ook minder pensioenpremie, wat invloed heeft op je pensioenopbouw. Dit wordt meegenomen in de berekening.

Bij werknemers is het inkomen vóór het ongeval meestal goed te achterhalen, bijvoorbeeld via loonstroken. Voor ondernemers kan het lastiger zijn, omdat inkomsten per jaar verschillen of omdat de onderneming pas net was gestart.

Wat is nodig om verlies aan verdienvermogen te berekenen?

Om verlies aan verdienvermogen te berekenen heb je de volgende gegevens nodig:

  • Loonstroken, jaaropgaven of belastingaangiften van vóór het ongeval.
  • Informatie over je nieuwe werk of inkomen na het ongeval.
  • Medische rapporten die je beperkingen door het letsel aantonen.
  • Pensioengegevens om eventuele pensioenschade te berekenen.

Als er discussie is over de hoogte van de schade, kan een onafhankelijke rekenkundige worden ingeschakeld.

Welke schade komt voor vergoeding in aanmerking?

De schade die vergoed kan worden, bestaat uit:

  1. Inkomensverlies: Het verschil tussen je oude en nieuwe salaris.
  2. Pensioenschade: De gevolgen van minder pensioenopbouw door een lager inkomen.
  3. Toekomstige schade: Als je in de toekomst minder kunt verdienen door blijvende beperkingen.

Over het bedrag dat je ontvangt als schadevergoeding wordt geen belasting geheven.

Hulp bij het berekenen van verlies aan verdienvermogen

Het berekenen van verlies aan verdienvermogen kan ingewikkeld zijn, zeker bij ondernemers of als er discussie is met de tegenpartij. Een letselschadeadvocaat kan je hierbij helpen. Zij hebben ervaring met het verzamelen van bewijs en het berekenen van schade. Als er een conflict is, kan een onafhankelijke expert worden ingeschakeld.

Verlies aan verdienvermogen kan een grote invloed hebben op je financiële situatie. Het is daarom belangrijk om dit goed te laten berekenen en ervoor te zorgen dat je de vergoeding krijgt waar je recht op hebt.

Kosteloze advocaat bij letselschade

Als slachtoffer van een ongeval heb je niet alleen veel zorgen, maar maak je vaak ook direct extra kosten; dat helpt niet bij het focussen op je herstel. Gelukkig heeft de wetgever in Nederland geregeld dat het inschakelen van een letselschade advocaat in die gevallen voor het slachtoffer niets kost. De kosten moeten – net als de rest van de schadevergoeding – betaald worden door de aansprakelijke partij. Je hoeft dus bijvoorbeeld geen aanspraak te maken op je rechtsbijstandsverzekering, maar mag direct naar een gespecialiseerde letselschade advocaat. Hoe groot of klein de schade ook lijkt te zijn.

Wij maken geen gebruik van het in de volksmond populaire ‘no cure, no pay‘, omdat je in dat geval als slachtoffer alsnog een percentage van jouw schadevergoeding moet inleveren; dat is helmaal niet nodig. Wij sturen onze rekening rechtstreeks naar de tegenpartij zodat je niks hoeft te betalen.

Neem contact op
Ons actieplan

Ken je rechten

Je hebt recht op een vergoeding van de schade die het gevolg is van een verkeersongeval. Wij helpen je bij het verhalen van deze schade. Neem vandaag nog contact met ons op. Wij bespreken dan wat volgens ons de beste strategie is om zo snel mogelijk een rechtvaardige schadevergoeding te krijgen. Dat gaat als volgt.

1
We bespreken wat er is gebeurd

Een goed inzicht in de feiten is noodzakelijk om de juiste partij aansprakelijk te stellen.

2
Voor jou kosteloze hulp bij aansprakelijk stellen

Met een juridisch goed onderbouwd verhaal stellen we de verantwoordelijke(n) aansprakelijk voor jouw schade.

3
Na aansprakelijkheid komt schadevergoeding

Dan kunnen we samen met jou de schade gaan begroten en zorgen dat je een rechtvaardige schadevergoeding krijgt.

Plan een gratis kennismaking!

Contact openemen
Contact

Binnen 24 uur een reactie

Zou je graag willen weten of wij jou kunnen helpen bij het verhalen van jouw letselschade? Neem dan contact op via onderstaande gegevens, of vul het reactieformulier in, dan zorgen we dat er binnen 24 uur iemand van ons contact met je opneemt.

Burgemeester Verwielstraat 67,
5062 GC Oisterwijk Nederland