Aansprakelijkheid voor wegzakken in een ‘ Sinkhole’
De Vinkeveense plassen is een natuur- en watersportgebied in de provincie Utrecht. Het is een erg populair watersport en recreatiegebied voor mensen uit de Randstad, door zijn ligging. Langs, maar ook op het water zijn recreatievoorzieningen aanwezig. Zoals op de foto te zien zijn er ook stroken land waar vakantiewoningen op zijn gebouwd. Op een van die stroken gaat het op 20 juli 2016 verschrikkelijk mis. Het arrest van het gerechtshof Den Haag van 21 april 2020 kun je teruglezen door op deze link te klikken.
Wat is er gebeurd?
Op 20 juli 2016 bezoeken een eigenaar van een buitensportbedrijf en haar toenmalige partner een eiland met daarop een vakantiehuis van vrienden. Het gaat om een woning op een langwerpige strook veen in het water, ontstaan door turfwinning en het weghalen van zand. Er is een houten beschoeiing tegen de kant gemaakt en het eiland is met gras ingezaaid. Zij hebben op het eiland met zijn vieren geluncht en op het water gerecreëerd.
De eigenaresse van de woning moet die middag plots aan land voor werk. Zij werd door haar partner per boot weggebracht. Op datzelfde moment waait er een luchtbed van de eigenaren van de woning (die dus zelf weg waren) het water op. De eigenaar van het buitensportbedrijf heeft geprobeerd van de walkant het water in te duiken, maar zakt met zijn linkerbeen tot zijn knie in een kuil weg vlak voor de beschoeiing. Hij klapt voorover in het water en verbrijzelt het tibiaplateau van de knie. Het ontstane gat wordt een ‘sinkhole’ genoemd. Dat was niet zichtbaar vanwege het aanwezige gras.
Is de eigenaar van de woning aansprakelijk voor het letsel van de man?
De aansprakelijkheid van de bezitter van een opstal (zoals een woning) is geregeld in artikel 6:174 BW. Je bent op basis van dit artikel risicoaansprakelijk voor schade dat ontstaat door jouw opstal. Ook als je niet wist van een gebrek. Stel er ligt een dakpan los op het dak en die waait bij een harde windvlaag op iemands hoofd, dan ben je daarvoor aansprakelijk. Ook al wist je niet dat die dakpan los lag. Dat is alleen anders als je echt niet had kunnen weten dat een dergelijk risico bestond.
Het gaat er in de zaak bij de rechtbank (dus voor het hof) aan welke eisen het eiland moest voldoen. De rechtbank vindt dat je kan eisen van zo’n eiland dat er geen onder het gras verborgen diepe kuilen aanwezig zouden zijn. Hij houdt de eigenaar aansprakelijk voor de schade.
Wat vindt het gerechtshof?
Er volgt een heel discussie bij het gerechtshof over of het eiland wel een opstal is. Het hof vindt van niet. Maar de beschoeiing weer wel. Het gerechtshof volgt het oordeel van de rechtbank over aansprakelijkheid. De damwand is eigenlijk de boosdoener, want daardoor sijpelt langzaam zand weg waardoor er gaten kunnen ontstaan. Het van de kant af het water in springen is ook helemaal niet vreemd. Dat deden meer mensen. De Sinkhole was ook vlakbij het trapje om het water uit te komen. Van eigen schuld is dan ook geen sprake. De man moet zijn schade door de aansprakelijkheidsverzekering van de eigenaresse vergoed krijgen.
Mocht je naar aanleiding van dit blog een vraag hebben, neem dan vooral contact op via [email protected] of 06-21152677.