• Snel
  • Persoonlijk
  • Helder en Resultaatsgericht

Werkgeversaansprakelijkheid

We brengen veel tijd door op werk en dat kan soms werk zijn in een beschermde omgeving zoals op kantoor, maar ook op plekken waar het gevaar meer op de loer ligt. Als er letselschade ontstaat tijdens je werk noemen we dat een bedrijfsongeval of arbeidsongeval en wanneer je op je werk een ziekte ontwikkeld hebt bijvoorbeeld door het inademen van asbest, spreken we over een beroepsziekte.

Werkgevers zijn verplicht verzekeringen af te sluiten voor hun werknemers. Dit betekent dat de verzekering in geval van schade het bedrag vergoedt en niet de werkgever zelf. Doordat de verzekeraar de schade uitkeert hoef je als werknemer niet bang te zijn dat je werkgever financieel verlies lijdt. Het is ook vaak in belang van de werkgever dat je de juiste medische hulp zoekt zodat je na je ongeval weer aan het werk kan. Ondergeschikten vallen ook onder de werkgeversaansprakelijkheid, dat wil zeggen dat ook vrijwilligers onder werkgeversaansprakelijkheid vallen.

Werkgevers moeten een veilige situatie creëren
Art. 7:658 lid 1 BW verplicht werkgevers maatregelen te nemen ter voorkoming van (letsel)schade. Als de werkgever hier niet aan voldoet kan de werkgever aansprakelijk gesteld worden. De arbeidsomstandighedenwetgeving bepaalt wat voor maatregelen genomen moeten worden op de werkvloer, de arbeidsinspectie controleert deze maatregelen. Wanneer de arbeidsinspectie tot de conclusie komt dat de werkgever in strijd heeft gehandeld met de wet, is de werkgever in beginsel aansprakelijk. Maar ook als er geen norm geschonden is, kan de werkgever aansprakelijk gesteld worden. De Hoge Raad gaat uit van een hoog veiligheidsniveau op de werkvloer; dat wil zeggen dat de werkgever extra veilige omstandigheden moet creëren, die verder kunnen gaan dan de voorgeschreven normen. De advocaten van Munten Letselschade helpen je met het aansprakelijk stellen bij een bedrijfsongeval. Wanneer de aansprakelijkheid erkend wordt, zullen de advocaatkosten voor de verzekeraar zijn; je betaalt ons dan niets.

Wat te doen na een bedrijfsongeval

Na een bedrijfsongeval denk je niet meteen aan het vergaren van bewijsmiddelen, maar bewijs speelt een doorslaggevende rol in alle letselschadezaken. Het is van belang dat je getuigen, verslagen en beeldmateriaal weet te verkrijgen om je eis te onderbouwen. Het is ook belangrijk om na een bedrijfsongeval medische hulp te zoeken, dit bevordert het herstelproces en onderbouwt ook dat je daadwerkelijk letsel hebt. Nadat je bewijzen hebt verzameld en medische hulp hebt gezocht, is het van belang om een van onze advocaten in handen te nemen. Een advocaat zal je het gehele proces begeleiden en zorgen voor een zo goed mogelijk resultaat.

Advocaat bij een bedrijfsongeval

Bij een bedrijfsongeval kunnen er discussies ontstaan over een tal van onderwerpen. Wij helpen je bij het voeren van discussies, kijken naar de juridische haalbaarheid, onderhouden het contact met de verzekeraars en de werkgever, en zorgen ervoor dat het gehele traject soepel verloopt. Het aansprakelijk stellen van je werkgever kan als een flinke stap gezien worden, daarom is het belangrijk dat dit zorgvuldig wordt gedaan en zo snel mogelijk de communicatie met de verzekeraar wordt opgestart, zodat de verhouding met jouw werkgever niet nodeloos verslechtert.

Hoeveel schadevergoeding bij een bedrijfsongeval?

Als slachtoffer van een bedrijfsongeval lijd je op verschillende manieren schade. De medische kosten lopen al snel op en werken zit er niet in zoals voor het ongeval. Het huishouden lukt niet meer en de kinderen moeten ook verzorgd worden. Je moet stoppen met je studie terwijl je net begonnen was en je betaalt wel nog collegegeld. Zolang de kosten met het ongeval te maken hebben en redelijk zijn kunnen ze vergoed worden. Het verlies aan arbeidsvermogen is een schadepost die ontstaat wanneer je niet meer (volledig) kan werken. Het mislopen van inkomen is een serieus probleem en kan snel oplopen. Je advocaat kan een voorschot vragen om zo niet in financiële nood te komen. Smartengeld is een vergoeding van de geleden schade. Dit bedrag komt tot stand via verschillende richtlijnen en vergoedt de geleden schade waar geen prijskaartje aan vast te binden is.

Gevallen of gestruikeld op werk

Je bent in de weer met apparatuur of je loopt van je kassa naar het magazijn en je struikelt of valt. Het kan zijn dat de vloer nat was, er een te hoge drempel ligt of dat er apparatuur op de grond ligt waardoor de val is ontstaan. Een val kan langdurig letsel veroorzaken wat ervoor zorgt dat je niet meer naar je werk kan gaan. Ook een val van een hoogwerker, dak, steiger of een machine zijn denkbare scenario’s. Het is in veel gevallen mogelijk om de werkgever aansprakelijk te stellen als je gevallen bent, een moment van onoplettendheid is niet voldoende om geen aansprakelijkheid te erkennen. Je werkgever kan de schuld in jouw schoenen proberen te duwen, omdat het volgens hem een ongeluk was. Ken je rechten en neem contact op met een van onze advocaten, zij kunnen beoordelen of het haalbaar is om je werkgever aansprakelijk te stellen.

Bedrijfsongeval in de bouw

In de bouw is het hard werken met veel apparatuur en zware bouwmaterialen en een ongeval kan zo gebeurd zijn. Een ongeval in de bouw kan grote gevolgen hebben voor je. Jouw fysieke gezondheid speelt een grote rol in je werk en je bent bang dat je een tijd niet kan werken en daardoor inkomsten misloopt. Als er een ongeval heeft plaatsgevonden in de bouw en je krijgt daardoor letselschade, is het van belang om een advocaat in handen te nemen. Aannemers en bouwbedrijven schuiven de schuld snel af op de zogenaamde onvoorzichtigheid of onkunde van de werknemer. Het is belangrijk om te weten wat je rechten zijn en waar je recht op hebt. In gevallen waar het onduidelijk is of er sprake is van een werknemer of over (onder)aanneming, zijn er vaak discussies over wie de aansprakelijke partij is. In Nederland zijn er regels die de werknemer beschermen in deze gevallen, het is belangrijk om contact op te nemen met een van onze advocaten zodat zij kunnen beoordelen of er sprake is van een bedrijfsongeval in de bouw.

Auto-ongeluk of aanrijding onder werktijd

Een ongeval met een voertuig onder werktijd of op het bedrijfsterrein valt in beginsel onder de aansprakelijkheid van de werkgever. Wanneer er sprake is van een eenzijdig ongeluk, kan het alsnog mogelijk zijn om je werkgever aansprakelijk te stellen. Dit komt omdat je werkgever een schadeverzekering inzittenden (SVI) kan hebben. Het is belangrijk om bewijs te verzamelen omtrent het ongeval, het schadeformulier en getuigen zijn hier voorbeelden van. Als er sprake is van een auto-ongeluk of aanrijding is het van belang om met een van onze advocaten contact op te nemen.

Bedrijfsongeval door machines of loopband

Snijmachines, gereedschap en loopbanden hebben snel bewegende onderdelen die in een oogwenk veel letsel kunnen veroorzaken. De gevolgen van dit soort letsel kunnen een grote impact hebben op je leven. Er zijn strenge regels en vereisten waar de werkgever aan moet voldoen, zoals een veilige werkomgeving creëren en de onvoorzichtigheid van de werknemer in acht nemen. Hij moet actief veiligheidstrainingen geven en controleren of de taken veilig worden uitgevoerd. Als de werkgever dit niet doet kan hij aansprakelijk gesteld worden voor de gemaakte schade. Wanneer de omvang van de schade en het letsel groot is raden wij aan om contact op te nemen met een van onze advocaten.

Bedrijfsongeval door fout van een collega

Je werkgever is in beginsel verantwoordelijk en aansprakelijk voor de fouten van zijn personeel. Hier hangt wel het vereiste aan vast dat de fout gemaakt moet zijn tijdens werktijd. De aansprakelijkheid kan dus gevestigd worden bij je werkgever als het tijdens werktijd is gebeurd. Is dit niet tijdens werktijd gebeurd, dan kan de aansprakelijkheid gevestigd worden op je collega. Om te beoordelen op wie de aansprakelijkheid gevestigd kan worden en welke regels er bij je van toepassing zijn, is het verstandig om contact op te nemen met een van de advocaten van Munten Letselschade.

Uitzonderingen

Als de werkgever alle noodzakelijke voorzorgsmaatregelen heeft getroffen om de veiligheid te garanderen van de werknemer kan de aansprakelijkheid niet gevestigd worden. Andere uitzonderingen zijn: roekeloos gedrag, alcohol, drugs of opzet. Er moet altijd bewijs worden geleverd over wat er geëist wordt.

Ons actieplan

Ken je rechten

Je hebt recht op een vergoeding van de schade die het gevolg is van een bedrijfsongeval. Wij helpen je bij het verhalen van deze schade. Neem vandaag nog contact met ons op. Wij bespreken dan wat volgens ons de beste strategie is om zo snel mogelijk een rechtvaardige schadevergoeding te krijgen. Dat gaat als volgt.

1
We bespreken wat er is gebeurd

Een goed inzicht in de feiten is noodzakelijk om de juiste partij aansprakelijk te stellen.

2
Kosteloze hulp bij aansprakelijk stellen

Met een juridisch goed onderbouwd verhaal stellen we de verantwoordelijke(n) aansprakelijk voor jouw schade.

3
Na aansprakelijkheid komt schadevergoeding

Dan kunnen we samen met jou de schade gaan begroten en zorgen dat je een rechtvaardige schadevergoeding krijgt.

Individuele aanpak voor elke zaak

Ons doel is om de aansprakelijke partij, meestal een verzekeraar, zoveel mogelijk van de lasten van het letselschade slachtoffer te laten dragen. Dit vereist een snelle aanpak, wat vaak een uitdaging is vanwege de natuurlijke traagheid van de betrokken partijen, zoals verzekeraars. Dankzij onze jarenlange ervaring en goede contacten weten onze letselschade advocaten echter de juiste personen op de juiste plek te bereiken, waardoor we de gewenste snelheid meestal  kunnen realiseren.

Een belangrijk onderdeel daarvan is dat we snel met jou uitzoeken wat voor jouw situatie van belang is. Schadevergoeding is geen uitkomst van een berekening. Het vraagt om een goede samenwerking tussen slachtoffer en letselschadeadvocaat om uit te zoeken wat op dit moment en later nodig is. Het letsel heeft een grote invloed daarop, maar de sociale en financiele omstandigheden van het slachtoffer natuurlijk ook. Gelukkig is letselschade advocatuur nog echt mensenwerk en kunnen wij daar onze expertise goed in kwijt. Een letselschade traject is vrij intens als je het goed wil doen, het is echt een samenwerking, want ook al zijn onze letselschade advocaten gespecialiseerd in dit vakgebied: wij weten niet wat er bij jou speelt.

Plan een gratis kennismaking!

Contact openemen

Vragen & Antwoorden

Het inschakelen van een gespecialiseerde letselschade advocaat kost je niets. In de wet staat dat de partij die aansprakelijk is voor het ontstaan van schade ook de advocaatkosten moet vergoeden. Dat noemen we de buitengerechtelijke kosten. Dat betekent dat je een gespecialiseerde letselschadeadvocaat kunt inschakelen zonder dat het je iets kost.

Een schadevergoeding bestaat uit verschillende schade onderdelen. Het uitgangspunt is dat de verzekeraar verplicht is om het slachtoffer zodanig tegemoet te komen dat die zoveel als dat kan in de situatie wordt gebracht als waar hij of zij zou zijn geweest zonder dat het voorval had plaatsgevonden. Dat betekent dat je als slachtoffer samen met je letselschade advocaat een denkoefening maakt, waarbij je gaat vergelijken wat er nu anders is door het ongeval. Dan kom je meestal de volgende schadeposten tegen:

  • Verlies aan arbeidsvermogen is de schade door een daling van de inkomsten (zowel witte als zwarte inkomsten) door het ongeval. Als zelfstandige heb je vaak vrijwel direct te maken met teruglopende inkomsten terwijl je in loondienst vaak langer krijgt doorbetaald. Dit is een zeer belangrijk onderdeel van een schadevergoeding;
  • Huishoudelijke hulpschade ontstaat als je zelf als slachtoffer niet meer de huishoudelijke taken kunt uitvoeren die je voor het ongeval wel uitvoerde. Het kan zijn dat je professionele hulp inschakelt, maar ook als je partner of andere familie of vrienden taken overnemen moet de verzekeraar daar een vergoeding voor betalen;
  • Verlies aan zelfwerkzaamheid is niet meer in staat zijn om de klussen in en om het huis te doen en de gevolgen die dat heeft, moeten worden vergoed. Denk hierbij aan het inschakelen van derden zoals een timmerman, schilder of tuinier dan wel dat iemand uit je omgeving die taken overneemt;
  • Kosten voor persoonlijke verzorging door derden als je jezelf niet kan verzorgen;
  • Niet verzekerde medische kosten zijn kosten die niet door de zorgverzekeraar worden vergoed. Een bekend voorbeeld is de fysiotherapeut. Die zit niet in het basispakket en als er dan kosten worden gemaakt voor behandelingen bij de fysiotherapeut moet de aansprakelijkheidsverzekeraar die vergoeden als gevolg van letselschade;
  • Vervoerschade heeft te maken met extra kilometers die moeten worden gereden naar artsen en behandelaars, maar ook eventueel het aanpassen van een auto dan wel het kopen van een andere auto als gevolg van het letsel kan onderdeel uitmaken van de schadevergoeding;
  • Smartengeld is de vergoeding van alle gevolgen van het ongeval die niet op geld kunnen worden gewaardeerd, zoals pijn, verdriet en de tijd die je bezig bent met de gevolgen van de letselschade.

Eigen schuld is een juridische term voor de omstandigheid dat je zelf een bijdrage hebt gehad aan het ontstaan van het ongeval of de ernst van de gevolgen. Denk bijvoorbeeld aan het niet dragen van een gordel in de auto.

 

Een gedeeltelijke eigen schuld heeft gevolgen voor de omvang van de schadevergoeding. Voor het gedeelte dat er sprake is van eigen schuld, vindt er een aftrek plaats op de letselschade. Let op: er zijn gevallen waarin het niet zo eenovudig is! Voor alle ongemotoriseerde verkeersdeelnemers zoals voetgangers, fietsers en mensen op een elektrische fiets geldt dat die extra worden beschermd. Dat betekent in feite dat je altijd minimaal 50% van je schade vergoed krijgt. Als je hier vragen over hebt, bel dan vooral.

 

Als je zelf in een auto reed, dan kan het nog steeds mogelijk zijn, ook al heb je zelf schuld aan het ongeval, om je schade volledig vergoed te krijgen. Dan is het zaak om te kijken of er een SVI-verzekering dekking biedt. Dan kan in de meeste gevallen de letselschade volledig worden verhaald.

Als je een rechtsbijstandsverzekering hebt, kan het logisch lijken om hen als eerste in te schakelen na een ongeval. Toch is dit niet altijd de beste keuze. Rechtsbijstandsverzekeraars werken vaak met vaste procedures en standaard werkwijzen, waardoor jouw zaak misschien niet de persoonlijke aandacht krijgt die het verdient. Bovendien heeft een rechtsbijstandsverzekeraar er vaak belang bij om zaken snel af te handelen, soms zelfs ten koste van de maximale schadevergoeding waar je recht op hebt.

Bij ons krijg je daarentegen persoonlijke begeleiding en zetten wij ons volledig in voor jouw belangen. We nemen de tijd om jouw situatie te begrijpen en zorgen ervoor dat jouw schadeclaim nauwkeurig en volledig wordt behandeld. Daarbij is onze hulp altijd kosteloos, omdat de kosten worden verhaald op de tegenpartij.

Wil je toch eerst contact opnemen met je rechtsbijstandsverzekering? Dat kan natuurlijk. Het is echter slim om daarnaast vrijblijvend met ons in gesprek te gaan. Zo weet je zeker dat je alle opties goed hebt overwogen en niets misloopt in jouw zaak. Neem gerust contact met ons op; we helpen je graag verder.

Contact

Binnen 24 uur een reactie

Zou je graag willen weten of wij jou kunnen helpen bij het verhalen van jouw letselschade? Neem dan contact op via onderstaande gegevens, of vul het reactieformulier in, dan zorgen we dat er binnen 24 uur iemand van ons contact met je opneemt.

Burgemeester Verwielstraat 67,
5062 GC Oisterwijk Nederland