Op een vrijdag net voordat de herfstvakantie begon werd ik gebeld door Willem. Willem deed voorkomen alsof hij kalm was, maar ik kon direct horen dat er iets ernstigs aan de hand was. Hij had mijn telefoonnummer gekregen van een vriend en wilde vooral zijn verhaal kwijt. Hij vertelde dat zijn vrouw, Janine, anderhalve week eerder op haar werk als schoonmaakster van de trap was gevallen en zodanig vervelend terecht was gekomen dat zij een complete dwarslaesie had opgelopen. Zij lag nog in het ziekenhuis en de eerste vraag was of ik kon helpen met kiezen welke revalidatiekliniek in te schakelen.
Tijdens dat eerste gesprek heb ik Willem vooral laten praten en hebben we het helemaal niet gehad over de financiële kant van de zaak. Er kwam zoveel op hem (en uiteraard zo mogelijk nog meer op Janine) af dat ik vooral wilde weten hoe zij leefden voor dit vreselijke ongeval en hoe de sociale situatie was. Daarna hebben we gepraat over de voors en tegens van de verschillende klinieken en heb ik een bevriende arts gebeld die meer inzichten kon verschaffen over de kwaliteitsverschillen tussen de klinieken. Gekozen werd voor de kliniek in de buurt. Dit zodat Willem met hun kinderen Janine eenvoudig kon bezoeken.
Wat is een dwarslaesie?
Bij een dwarslaesie zijn de zenuwbanen in het ruggenmerg geheel (complete dwarslaesie) of gedeeltelijk (incomplete dwarslaesie) beschadigd. Het contact tussen de hersenen en de overige lichamelijke functies is daardoor verstoord. Al naar gelang op welke plek deze beschadiging zit, zijn meer of minder lichaamsfuncties uitgevallen. In de praktijk levert een dergelijk letsel een zeer grote behoefte aan verzorging door anderen en een volledige aanpassing van het dagelijks leven op. Juist bij dit letsel is er bij het verhalen van de schade op de aansprakelijke partij behoefte aan de inschakeling van een gespecialiseerde letselschadeadvocaat.
Aansprakelijkheid van de werkgever
Na mijn eerste gesprek met Willem en een telefonisch gesprek met Janine ben ik bij haar op visite gegaan en hebben we stilgestaan bij de eerste stappen op weg naar het op orde brengen van de nieuwe situatie. Op juridisch vlak moest de aansprakelijkheid in de richting van de werkgever gevestigd worden. De trap die gebruikt was, bleek een gebrek te vertonen en na wat getouwtrek in het begin met de verzekeraar werd uiteindelijk aansprakelijkheid erkend.
Een lang revalidatietraject
Na de eerste bevoorschotting was het met name afwachten welke functies Janine nog terugkreeg en hoe we haar naar huis konden krijgen. In de revalidatiekliniek leerde zij omgaan met haar beperkingen. Ze kon haar benen niet meer bewegen, maar haar armen nog wel. Men leerde haar zichzelf verplaatsen zonder wrijving. Wrijving kan wondjes veroorzaken die bij patiënten met een dwarslaesie enorme gevolgen kan hebben. In de loop van de jaren dat ik Janine bij heb gestaan, heeft ze meerdere keren maanden op bed moeten liggen omdat ze moest herstellen van die vaak kleine wondjes.
Het meest verbazingwekkende vond ik hoe goed Janine en haar familie bleven omgaan met de situatie. Niets was meer zoals het eerst was, maar ze bleven het positieve van het leven inzien en op zoek gaan naar wat wel kon. Voor mij als letselschade advocaat was dat echt enerverend om te zien.
De woning compleet aangepast
Een van de eerste vragen die moet worden beantwoord in het geval iemand ernstig blijvend letsel heeft waardoor het algemeen dagelijks leven verandert en iemand niet meer voor zichzelf kan zorgen, is of de woning aangepast kan worden of dat er een andere woning moet worden aangeschaft. De wens van het slachtoffer staat daarin altijd voorop, vind ik. Het was misschien wel goedkoper geweest om een andere woning aan te schaffen of te bouwen en die te laten aanpassen, maar Janine voelde zich prettig op de plek waar ze met haar familie woonde en met wat passen en meten kon de woning worden aangepast. Tijdelijk moesten ze in een aangepaste vakantiewoning verblijven, maar zo’n anderhalf jaar na het vreselijke ongeval woonden ze dan toch in een huis waar zij overal kon komen zelfs in haar bed. Mogelijk nog belangrijker voor Janine was dat zij ook weer kon koken, want dat was haar grote hobby. Een aangepaste keuken die in zijn geheel in hoogte verstelbaar was, bleek die mogelijkheid te bieden.
De overige schadeposten in kaart brengen
De verzekeraar dacht gelukkig in veel stappen met ons mee en dat maakte dat deze snel gezet konden worden nadat het spreekwoordelijke ei was gelegd. Niet zo eenvoudig was uit te zoeken hoeveel verzorging Janine nu nodig had en hoe dat te regelen. Er zijn verschillende regelingen (gedeeltelijk vanuit de overheid, gedeeltelijk vanuit de zorgverzekering en gedeeltelijk particulier ingeschakeld) mogelijk en we moeste die versie vinden die het beste paste bij de situatie van Janine en haar gezin. Een duidelijke wens was om niet iedere dag een ander over de vloer te krijgen. We hebben de verschillende partijen onderhandeld en ze heeft haar eigen team kunnen samenstellen die haar op dagelijkse basis verzorgen.
Maar naast verzorging en woning was er natuurlijk ook het verlies aan arbeidsvermogen dat volledig moest worden gecompenseerd. Janine werkte parttime voor het ongeval en dat inkomen werd maar gedeeltelijk gecompenseerd vanuit de WIA-uitkering. De rest (inclusief de pensioenschade) moest worden vergoed door de aansprakelijkheidsverzekeraar.
Smartengeldvergoedingen voor dwarslaesie lagen zo rond de € 150.000,00 maar de trend is al een tijdje dat rechters die vergoedingen naar boven bijstellen. Ook in dit geval kreeg Janine uiteindelijk meer dan de ‘gebruikelijke’ € 150.000,00.
Maar daarmee is het nog niet gedaan, want ze had ook een dag invulling nodig vonden we met z’n allen. Hobby’s zijn lastig uit te voeren als je rolstoel gebonden bent. Er bleken verschillende rolstoelen en extra hulpmiddelen nodig waarna zij toch weer wat sport kon beoefenen. Ook werd ze vrijwilligster in een dierenpension waar ze haar hulp goed konden gebruiken. Met de aangepaste auto kon ze er ook zelf komen.
Het fysieke en spreekwoordelijke dossier sluiten
Uiteindelijk is het dossier (na te berekenen wat al die aanpassingen ook in de toekomst nog gingen kosten en haar te laten adviseren over wat te doen met de forse uitkering van de verzekeraar) gesloten. Maar periodiek heb ik nog contact met Janine. Zodanig ernstig letsel als zij heeft, komt gelukkig niet zoveel voor. Maar ze blijft voor mij een inspiratiebron over hoe ook als alles gedoemd lijkt, er toch altijd iets moois te vinden is. Maar ook vindt ze iedere keer nieuwe trucjes of hulpmiddelen om haar leven makkelijker of leuker te maken.
Als ik een nieuwe zaak van iemand met een dwarslaesie binnen krijg dan vraag ik ook altijd of zij met diegene in gesprek wil. Dat heeft misschien niet zoveel te maken met het werk als letselschade advocaat, maar voor clienten is het heel fijn om te weten dat er ooit weer een stabiele situatie ontstaat waarin ook weer kan worden genoten van het leven. Of om even van zich af te praten hoe verschrikkelijk het op dat moment is. Iedere cliënt is anders en heeft andere behoeften. Juist in een situatie met ernstig letsel zoals een dwarslaesie kun je als gespecialiseerd letselschadeadvocaat het verschil maken.
Contact
Mocht je naar aanleiding van deze casus overleg willen, bel dan gerust op 06-21152677 of stuur een e-mail naar [email protected].