• Snel
  • Persoonlijk
  • Helder en Resultaatsgericht

Letselschade na een verkeersongeval

Wanneer je letselschade hebt opgelopen bij een verkeersongeval dat veroorzaakt is door een fout van iemand anders, kan diegene aansprakelijk gesteld worden. Het is verstandig om zo snel mogelijk een letselschadeadvocaat in te schakelen om jou zo goed mogelijk te helpen met het vaststellen van de aansprakelijkheid en het verkrijgen van een schadevergoeding.

Gratis adviesgesprek

Schadevergoeding na een verkeersongeval?

Aansprakelijkheid voor een verkeersongeval kan op vele manieren ontstaan, zoals door een botsing in de file of een aanrijding op een rotonde. Bij Munten Letselschade staan wij  motorrijders, fietsers, voetgangers en bestuurders van een overige motorrijtuigen bij. Iedereen die aan het verkeer deelneemt, kan slachtoffer worden van een verkeersongeval en letselschade oplopen. Als het verkeersongeval niet jouw fout is, dan is de partij die het verkeersongeval veroorzaakt volledig aansprakelijk. Het kan ook voorkomen dat het deels jouw eigen fout is; ook dan kun je in aanmerking komen voor een schadevergoeding. Ieder verkeersongeval is anders, daarom is het belangrijk om snel contact op te nemen met ons zodat je direct een goed advies op maat krijgt.

Aansprakelijkheid verkeersongeval

Na een verkeersongeval is het van belang dat de veroorzaker van de schade aansprakelijk gesteld wordt. Dat kan op verschillende manieren, maar de meest gebruikelijke manier is om het gezamenlijk ingevulde schadeformulier naar de aansprakelijke verzekeraar te sturen met een aansprakelijkstelling. Het is ook denkbaar dat je de gegevens niet hebt uitgewisseld of door het ongeval niet meer weet wie er aansprakelijk is, ook dan zijn er mogelijkheden om aansprakelijkheid vast te stellen. Na het aansprakelijk stellen van de tegenpartij zal het proces via de verzekeraar lopen. Omdat aansprakelijkheidsverzekeraars vaak traag reageren, gaan onze letselschadeadvocaten snel aan de slag. We zorgen dat de verzekeraar weet waarom er sprake is van aansprakelijkheid na het verkeersongeval en wat er in jouw zaak speelt, of er sprake is van gemotoriseerde of ongemotoriseerde verkeersdeelnemers en andere relevante informatie. Door snel en zo volledig mogelijk de verzekeraar te benaderen, zal het traject sneller verlopen dan wanneer je zelf de verzekeraar benadert. Bij een verkeersongeval kan er sprake zijn van eigen schuld. Ook als daar sprake van is, kan er alsnog aansprakelijkheid gevestigd worden. Er is sprake van eigen schuld als je zelf gevaarlijk hebt gehandeld. Mocht er sprake zijn van eigen schuld, dan is het verstandig om een advocaat in te schakelen die kan helpen met het inschatten en beperken van eigen schuld.

Heb ik recht op een schadevergoeding na een verkeersongeval?

Of je recht hebt op een schadevergoeding hangt af van verschillende factoren. Als er sprake is van schade die een ander heeft veroorzaakt, is de kans groot dat je recht hebt op een schadevergoeding. Wij zullen met je in gesprek gaan en de letselschade in kaart brengen. Het is belangrijk om bewijs te verzamelen en zo snel mogelijk contact op te nemen met een advocaat. Zodra de aansprakelijkheid erkend is, kan er gekeken worden naar de geleden schade en verhalen we die eerst door voorschotten aan de verzekeraar te vragen. Uiteindelijk wordt de schade als er een medische eindsituatie is afgewikkeld.

Soorten verkeersongevallen

Bij Munten Letselschade staan we veel slachtoffers van verkeersongevallen bij. In de volgende gevallen raden wij aan om zo snel mogelijk contact op te nemen met een van onze advocaten:

  • Ongeval waarbij twee auto’s betrokken zijn of waarbij je zelf als bestuurder een ongeval hebt veroorzaakt en letsel hebt opgelopen. Denk aan letsel door een kop-staartbotsing, frontale botsing of een eenzijdige aanrijding.
  • Motorongeluk of een aanrijding op een scooter: Onze letselschadeadvocaten staan regelmatig slachtoffers bij die als bestuurder van een motor bij een ongeval betrokken raakten. Hoewel ze niet specifiek worden beschermd zoals ongemotoriseerde verkeersdeelnemers, zijn motorrijders bij verkeersongevallen natuurlijk extra kwetsbaar; er is dan ook vaak sprake van ernstig letsel.
  • Letsel opgelopen in het openbaar vervoer: Mocht je letselschade hebben omdat er een ongeval in het openbaar vervoer heeft plaatsgevonden (dus ongeval met een bus, trein of tram), dan raden wij aan direct contact op te nemen. Voor deze zaken gelden veel kortere termijnen dan bij gewone verkeersongevallen. Wij helpen je graag verder om dit op te pakken en jouw recht op schadevergoeding veilig te stellen.
  • Ongeval als fietser of voetganger: Als zogenaamde ongemotoriseerde verkeersdeelnemer word je extra beschermd. Voor kinderen onder de 14 jaar wordt 100% schadevergoeding uitgekeerd, ook al hebben ze bijvoorbeeld niet goed uitgekeken. Boven de 14 jaar geldt een minimale vergoeding van 50%. Hoe dit werkt, leggen we je graag uit in een gesprek.

Wat moet ik doen na een verkeersongeval?

Na een verkeersongeval denk je niet meteen aan het verzamelen en bewaren van bewijsmiddelen, maar bewijs speelt een belangrijke rol in alle letselschadezaken. Het is van belang dat je getuigen, verslagen en beeldmateriaal verkrijgt om jouw zaak te onderbouwen. Het is ook belangrijk om na een verkeersongeval medische hulp te zoeken; dit bevordert het herstelproces en onderbouwt ook dat jij daadwerkelijk schade hebt geleden. Nadat jij bewijzen hebt verzameld en medische hulp hebt gezocht, is het van belang om een advocaat in te schakelen. Een advocaat zal het gehele proces begeleiden en zorgen voor een zo goed mogelijk resultaat.

Welke schade en kosten worden vergoed na een verkeersongeval?

Als slachtoffer van een verkeersongeval lijd je op verschillende manieren schade, de medische kosten lopen al snel op en werken zit er niet in zoals voorheen. Het huishouden lukt niet meer en de kinderen moeten ook verzorgd worden of je moet stoppen met je studie terwijl je net begonnen was en je betaalt wel nog collegegeld. Zolang de kosten met het ongeval te maken hebben en redelijk zijn, kunnen ze vergoed worden. Het verlies aan arbeidsvermogen is een schadepost die ontstaat wanneer je niet meer (volledig) kan werken. Het mislopen van inkomen is een serieus probleem en kan snel oplopen. Je advocaat kan een voorschot vragen om zo niet in financiële nood te komen. Smartengeld is een vergoeding voor de geleden schade. Dit bedrag komt tot stand via verschillende richtlijnen en vergoedt de geleden schade waar geen prijskaartje aan vast te binden is. De kosten van een advocaat vallen onder de buitengerechtelijke kosten (BGK) en hoef je niet zelf te betalen als er aansprakelijkheid is erkend.

Ons actieplan

Ken je rechten

Je hebt recht op een vergoeding van de schade die het gevolg is van een verkeersongeval. Wij helpen je bij het verhalen van deze schade. Neem vandaag nog contact met ons op. Wij bespreken dan wat volgens ons de beste strategie is om zo snel mogelijk een rechtvaardige schadevergoeding te krijgen. Dat gaat als volgt:

1
We bespreken wat er is gebeurd

Een goed inzicht in de feiten is noodzakelijk om de juiste partij aansprakelijk te stellen.

2
Kosteloze hulp bij aansprakelijk stellen

Met een juridisch goed onderbouwd verhaal stellen we de verantwoordelijke(n) aansprakelijk voor jouw schade.

3
Na aansprakelijkheid komt schadevergoeding

Dan kunnen we samen met jou de schade gaan begroten en zorgen dat je een rechtvaardige schadevergoeding krijgt.

Contact

Binnen 24 uur een reactie

Zou je graag willen weten of wij jou kunnen helpen bij het verhalen van jouw letselschade? Neem dan contact op via onderstaande gegevens, of vul het reactieformulier in, dan zorgen we dat er binnen 24 uur iemand van ons contact met je opneemt.

Burgemeester Verwielstraat 67,
5062 GC Oisterwijk Nederland