Werkgevers moeten een veilige situatie creëren
Art. 7:658 lid 1 BW verplicht werkgevers maatregelen te nemen ter voorkoming van (letsel)schade. Als de werkgever hier niet aan voldoet kan de werkgever aansprakelijk gesteld worden. De arbeidsomstandighedenwetgeving bepaalt wat voor maatregelen genomen moeten worden op de werkvloer, de arbeidsinspectie controleert deze maatregelen. Wanneer de arbeidsinspectie tot de conclusie komt dat de werkgever in strijd heeft gehandeld met de wet, is de werkgever in beginsel aansprakelijk. Maar ook als er geen norm geschonden is, kan de werkgever aansprakelijk gesteld worden. De Hoge Raad gaat uit van een hoog veiligheidsniveau op de werkvloer; dat wil zeggen dat de werkgever extra veilige omstandigheden moet creëren, die verder kunnen gaan dan de voorgeschreven normen. De advocaten van Munten Letselschade helpen je met het aansprakelijk stellen bij een bedrijfsongeval. Wanneer de aansprakelijkheid erkend wordt, zullen de advocaatkosten voor de verzekeraar zijn; je betaalt ons dan niets.
Wat te doen na een bedrijfsongeval
Na een bedrijfsongeval denk je niet meteen aan het vergaren van bewijsmiddelen, maar bewijs speelt een doorslaggevende rol in alle letselschadezaken. Het is van belang dat je getuigen, verslagen en beeldmateriaal weet te verkrijgen om je eis te onderbouwen. Het is ook belangrijk om na een bedrijfsongeval medische hulp te zoeken, dit bevordert het herstelproces en onderbouwt ook dat je daadwerkelijk letsel hebt. Nadat je bewijzen hebt verzameld en medische hulp hebt gezocht, is het van belang om een van onze advocaten in handen te nemen. Een advocaat zal je het gehele proces begeleiden en zorgen voor een zo goed mogelijk resultaat.
Advocaat bij een bedrijfsongeval
Bij een bedrijfsongeval kunnen er discussies ontstaan over een tal van onderwerpen. Wij helpen je bij het voeren van discussies, kijken naar de juridische haalbaarheid, onderhouden het contact met de verzekeraars en de werkgever, en zorgen ervoor dat het gehele traject soepel verloopt. Het aansprakelijk stellen van je werkgever kan als een flinke stap gezien worden, daarom is het belangrijk dat dit zorgvuldig wordt gedaan en zo snel mogelijk de communicatie met de verzekeraar wordt opgestart, zodat de verhouding met jouw werkgever niet nodeloos verslechtert.
Hoeveel schadevergoeding bij een bedrijfsongeval?
Als slachtoffer van een bedrijfsongeval lijd je op verschillende manieren schade. De medische kosten lopen al snel op en werken zit er niet in zoals voor het ongeval. Het huishouden lukt niet meer en de kinderen moeten ook verzorgd worden. Je moet stoppen met je studie terwijl je net begonnen was en je betaalt wel nog collegegeld. Zolang de kosten met het ongeval te maken hebben en redelijk zijn kunnen ze vergoed worden. Het verlies aan arbeidsvermogen is een schadepost die ontstaat wanneer je niet meer (volledig) kan werken. Het mislopen van inkomen is een serieus probleem en kan snel oplopen. Je advocaat kan een voorschot vragen om zo niet in financiële nood te komen. Smartengeld is een vergoeding van de geleden schade. Dit bedrag komt tot stand via verschillende richtlijnen en vergoedt de geleden schade waar geen prijskaartje aan vast te binden is.
Gevallen of gestruikeld op werk
Je bent in de weer met apparatuur of je loopt van je kassa naar het magazijn en je struikelt of valt. Het kan zijn dat de vloer nat was, er een te hoge drempel ligt of dat er apparatuur op de grond ligt waardoor de val is ontstaan. Een val kan langdurig letsel veroorzaken wat ervoor zorgt dat je niet meer naar je werk kan gaan. Ook een val van een hoogwerker, dak, steiger of een machine zijn denkbare scenario’s. Het is in veel gevallen mogelijk om de werkgever aansprakelijk te stellen als je gevallen bent, een moment van onoplettendheid is niet voldoende om geen aansprakelijkheid te erkennen. Je werkgever kan de schuld in jouw schoenen proberen te duwen, omdat het volgens hem een ongeluk was. Ken je rechten en neem contact op met een van onze advocaten, zij kunnen beoordelen of het haalbaar is om je werkgever aansprakelijk te stellen.
Bedrijfsongeval in de bouw
In de bouw is het hard werken met veel apparatuur en zware bouwmaterialen en een ongeval kan zo gebeurd zijn. Een ongeval in de bouw kan grote gevolgen hebben voor je. Jouw fysieke gezondheid speelt een grote rol in je werk en je bent bang dat je een tijd niet kan werken en daardoor inkomsten misloopt. Als er een ongeval heeft plaatsgevonden in de bouw en je krijgt daardoor letselschade, is het van belang om een advocaat in handen te nemen. Aannemers en bouwbedrijven schuiven de schuld snel af op de zogenaamde onvoorzichtigheid of onkunde van de werknemer. Het is belangrijk om te weten wat je rechten zijn en waar je recht op hebt. In gevallen waar het onduidelijk is of er sprake is van een werknemer of over (onder)aanneming, zijn er vaak discussies over wie de aansprakelijke partij is. In Nederland zijn er regels die de werknemer beschermen in deze gevallen, het is belangrijk om contact op te nemen met een van onze advocaten zodat zij kunnen beoordelen of er sprake is van een bedrijfsongeval in de bouw.
Auto-ongeluk of aanrijding onder werktijd
Een ongeval met een voertuig onder werktijd of op het bedrijfsterrein valt in beginsel onder de aansprakelijkheid van de werkgever. Wanneer er sprake is van een eenzijdig ongeluk, kan het alsnog mogelijk zijn om je werkgever aansprakelijk te stellen. Dit komt omdat je werkgever een schadeverzekering inzittenden (SVI) kan hebben. Het is belangrijk om bewijs te verzamelen omtrent het ongeval, het schadeformulier en getuigen zijn hier voorbeelden van. Als er sprake is van een auto-ongeluk of aanrijding is het van belang om met een van onze advocaten contact op te nemen.
Bedrijfsongeval door machines of loopband
Snijmachines, gereedschap en loopbanden hebben snel bewegende onderdelen die in een oogwenk veel letsel kunnen veroorzaken. De gevolgen van dit soort letsel kunnen een grote impact hebben op je leven. Er zijn strenge regels en vereisten waar de werkgever aan moet voldoen, zoals een veilige werkomgeving creëren en de onvoorzichtigheid van de werknemer in acht nemen. Hij moet actief veiligheidstrainingen geven en controleren of de taken veilig worden uitgevoerd. Als de werkgever dit niet doet kan hij aansprakelijk gesteld worden voor de gemaakte schade. Wanneer de omvang van de schade en het letsel groot is raden wij aan om contact op te nemen met een van onze advocaten.
Bedrijfsongeval door fout van een collega
Je werkgever is in beginsel verantwoordelijk en aansprakelijk voor de fouten van zijn personeel. Hier hangt wel het vereiste aan vast dat de fout gemaakt moet zijn tijdens werktijd. De aansprakelijkheid kan dus gevestigd worden bij je werkgever als het tijdens werktijd is gebeurd. Is dit niet tijdens werktijd gebeurd, dan kan de aansprakelijkheid gevestigd worden op je collega. Om te beoordelen op wie de aansprakelijkheid gevestigd kan worden en welke regels er bij je van toepassing zijn, is het verstandig om contact op te nemen met een van de advocaten van Munten Letselschade.
Uitzonderingen
Als de werkgever alle noodzakelijke voorzorgsmaatregelen heeft getroffen om de veiligheid te garanderen van de werknemer kan de aansprakelijkheid niet gevestigd worden. Andere uitzonderingen zijn: roekeloos gedrag, alcohol, drugs of opzet. Er moet altijd bewijs worden geleverd over wat er geëist wordt.