fbpx

Treinongeval en letselschade: wat zijn de mogelijkheden voor vergoeding?

treinongeval

In de nacht van 3 op 4 april 2023 vond er een vreselijke aanrijding plaats tussen een goederentrein en een passagierstrein bij Voorschoten. Lees hier meer over dit ongeval en de laatste ontwikkelingen. Daarbij is zeker één dode gevallen en zijn 19 mensen zwaar gewond geraakt. Allereerst willen we ons medeleven uitspreken naar alle betrokkenen. Het roept echter ook direct de vraag op, waar kunnen de nabestaanden en slachtoffers zich melden voor vergoeding van hun schade? In dit artikel leggen we uit wat de mogelijkheden zijn voor vergoeding van letselschade bij een treinongeval.

Aansprakelijkheid bij treinongeval: wat zijn de regels?

Een trein is een bijzondere verkeersdeelnemer en bij een treinongeval zijn er verschillende situaties waarbij verschillende aansprakelijkheidsregels van toepassing zijn. Zo kan er letselschade ontstaan zijn tijdens een aanrijding met de trein, al dan niet door een motorrijtuig, of kunnen passagiers die gebruikmaken van het openbaar vervoer letselschade oplopen. Maar wie is er in deze situaties aansprakelijk voor de letselschade? In dit deel van het artikel leggen we uit welke regels er gelden bij aansprakelijkheid bij een treinongeval.

Letselschade bij aanrijding met trein

Bij een aanrijding met een trein is het logisch dat de treinbestuurder weinig schuld treft. In deze situatie is artikel 185 WvW van toepassing. De wetgever ziet een trein namelijk als een niet-gemotoriseerd voertuig. Hierdoor is de bestuurder van het motorrijtuig altijd aansprakelijk voor minimaal 50% van de schade. Dit geldt echter niet bij een verkeersongeval tussen een trein en een ander niet-gemotoriseerd rijtuig, zoals een fiets. In dat geval is het moeilijk om aan te tonen dat de bestuurder van de trein schuld treft.

Letselschade als passagier in het openbaar vervoer

Als je als passagier letselschade oploopt tijdens het gebruik van het openbaar vervoer, dan is de vervoerder aansprakelijk voor de schade op basis van de vervoersovereenkomst (risicoaansprakelijkheid). In deze situatie is het belangrijk om snel actie te ondernemen en bewijsmateriaal te verzamelen, zoals foto’s van het ongeval en een uitdraai van de OV-chipkaart. Een letselschade advocaat kan je helpen bij het verhalen van de letselschade die je hebt opgelopen als gevolg van een treinongeval.

Maximale schadevergoeding bij treinongeval

De aansprakelijkheid van de vervoerder bij een treinongeval is wettelijk beperkt tot een maximale schadevergoeding van 200.000 SDR (ongeveer €247.450). Daarnaast geldt er een wettelijke beperking van €1.500 voor schade aan bagage. Het is dus belangrijk om snel actie te ondernemen en een letselschade advocaat in te schakelen om de schadevergoeding te claimen waar je recht op hebt. Een advocaat kan je helpen bij het aansprakelijk stellen van de vervoerder en het berekenen van de hoogte van de schadevergoeding.

Bewijsmateriaal bij een treinongeval

Bij een treinongeval is het belangrijk om zo snel mogelijk bewijsmateriaal te verzamelen, zoals foto’s van het ongeval en getuigenverklaringen. Dit kan later van pas komen bij het claimen van een schadevergoeding. Ook is het belangrijk om zo snel mogelijk medische hulp in te schakelen en dit goed te documenteren. Hierdoor kan later aangetoond worden dat de letselschade het gevolg is van het treinongeval en kan er een schadevergoeding worden geclaimd.

Hulp bij letselschade na een treinongeval

Als je letselschade hebt opgelopen als gevolg van een treinongeval, dan kan het lastig zijn om de schadevergoeding te claimen waar je recht op hebt. Een letselschade advocaat kan je hierbij helpen. Een advocaat kan je bijstaan in het aansprakelijk stellen van de vervoerder en het berekenen van de hoogte van de schadevergoeding. Zo krijg je de juridische hulp die je nodig hebt om je letselschade te verhalen.

Conclusie

Een treinongeval kan leiden tot ernstige letselschade. Of je nu betrokken bent geraakt bij een aanrijding met de trein of als passagier letselschade hebt opgelopen, het is belangrijk om snel actie te ondernemen. Het inschakelen van een letselschade advocaat kan je helpen om de schadevergoeding te claimen waar je recht op hebt. Onze ervaren letselschade advocaten kunnen je bijstaan in het beoordelen van de aansprakelijkheid en het berekenen van de hoogte van de schadevergoeding. Heb jij letsel opgelopen door een ongeval? Neem dan snel contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek. Ontdek hoe wij jou kunnen helpen bij het krijgen van de compensatie die je verdient voor jouw pijn en lijden. Neem contact op via [email protected] of via 06-21152677.

Share:

Meer artikelen:

Voorzittershamer met een stethoscoop

Hoe Letselschadeclaims Werken

Letselschadeclaims begrijpen: Een Stapsgewijze Gids Letselschadeclaims kunnen een overweldigende ervaring zijn voor degenen die erdoor worden getroffen. Het proces kan complex lijken, maar met de

Zend ons een bericht

Binnen 24 uur een reactie

Snel Contact

Opgericht in 2020 streeft Munten Letselschade naar de optimale oplossing voor iedere cliënt. Geen enkel slachtoffer is gelijk aan een ander. Het meest uitdagende is voor iedere cliënt de passende oplossing te zoeken. Dat gaat alleen door zeer persoonlijk contact. Hoe beter wij weten wat er bij jou speelt, des te sneller en soepeler we de passende oplossing bereiken. Dat vraagt soms veel van je, maar je weet altijd wat het plan is, dus ook waarom je het doet. Met het resultaat in het vooruitzicht!

Kantoor

Advocaat

Ⓒ 2020 - Alle Rechten Voorbehouden